Botoks, Clostridium Botulinum adlı bakteriden laboratuvar koşullarında elde edilen, estetik tıpta yüz kırışıklıkları ve aşırı terleme tedavisinde kullanılan bir bakteri salgısıdır. Botoks, enjekte edildiği bölgede sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi geçici olarak durdurur.
Botoks, yüzde kırışıklıkların giderilmesi tedavisinde kullanılır. Hem tedavi edici, hem de koruyucu özelliği vardır. Yıllar içerisinde yüze yerleşmiş çizgilerin tamamen açılmasını sağladığı gibi, henüz yüze yerleşmemiş ancak tekrarlayan kas hareketleriyle belirginleşen çizgilerin derinleşmeden düzelmesini sağlar.
Yüzdeki mimik kaslarının çalışması nedeniyle yıllar içinde üzerini örten deri kıvrımları belirgin hale gelir ve yüzde dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. Bunlar en sık olarak alın, kaş arası, göz kenarı ve dudak çevresinde görülür. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların çalışması zayıflatıldığında, derinin kas hareketleri ile katlanması ve katlanmaya bağlı oluşan çizgilenme de azaltılmış olur. Kişiye olduğundan daha yaşlı bir görünüm veren alın ve göz kenarlarındaki çizgiler; sinirli ve çatık kaşlı görünüm veren kaşlar arasındaki çizgiler azaltılır.
Botoksun etkisi 4-7 gün içinde başlar. Maksimum etkisini 10-14 günde gösterir.
Yüzdeki kırışıklıklara ilk uygulandığında etkisi ortalama 5-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre 6 – 8 aya kadar uzar.
5-6 kez düzenli olarak botoks uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzende devam ettiklerinde kırışıklıkları yaratan mimik kaslarda belirgin bir zayıflama geliştiği için zaman içinde etki süresi uzar ve daha uzun aralıklarla yapılmaya başlanır.
Botoks, tekniği bilen ve deneyimli bir doktor tarafından uygulandığında, hastalara beklentilerini sağlayacak bir etkiye sahiptir.
Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (myastenia gravis gibi)
Hamileler ve emzirenlere botoks uygulanmamalıdır.
Hayır. Sanıldığının aksine botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmez. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak, doğal bir görünüm vermek mümkündür.
Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları botoks zannedilmektedir. Botoks bir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez.