GÖZ ETİ (PTERJİUM) NEDİR ?
Pterjium halk arasında “gözde et büyümesi” veya “gözde kuş kanadı” şeklinde bilinir. Bu hastalıkta gözün beyaz kısmı üzerini örten zar tabakaya ait (konjonktiva) damar ve bağ dokusunun anormal bir şeklinde büyür ve saydam olan kornea tabakası üzerine ilerler. Çoğunlukla burun kısmı ile göz bebeği arasında meydana gelir.
GÖZ ETİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Açık havada güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalanlarda
Tozlu – kuru ortamlarda çalışanlarda
Kronik kirpik iltihabı – blefariti ve göz kuruluğu olanlarda
GÖZ ETİNİN AMELİYATSIZ TEDAVİSİ VAR MI ?
Kronik kirpik dibi iltihabının tedavisi ve göz yüzeyinin nemlendirilmesi hastalığın seyrini yavaşlatır.
UV blokajlı güneş gözlüklerinin kullanımı da göz etinin ilerlemesini yavaşlatır.
Göz eti bazı kişilerde gözyaşının da azalmasıyla sık sık kızarır, kanlanır ve iltihaplanabilir. Hastalarımızda estetik huzursuzluk yanında sürekli bir batma hissi yaratabilir.
Tüm bu tedavilerle hastanın rahatsızlık hissi ve gözdeki kızarma azaltılabilir ancak estetik olarak görünen et kısmında bir küçülme olmaz.
GÖZ ETİNİN AMELİYAT İLE TEDAVİSİ VAR MI ?
Göz etinin görmeyi tehdit edebilecek şekilde göz bebeğine ilerlediğinde veya hastayı kozmetik olarak rahatsız ettiğinde ameliyat ile tedavi edilir.
Göz etinin ameliyatı, hastalığın nüks etme riski oranının yüksek olması ve daha nüks ettiği zaman daha tedavisinin zor olmasından dolayı önemlidir.
Kliniğimizde göz eti ile ilgili tarihsel olarak birçok ameliyat tekniği tarif edilmesine rağmen, tekrar etme oranı en az olduğu bilimsel olarak ispatlanmış olan dokunun korneadan temizlenmesi sonrası limbal kök hücre otogreft (kişinin kendisinden alınan yama) ile yara yeri kapatılması ameliyatı uygulamaktadır.
Ameliyat lokal anestezi altında uygulanmaktadır.
Ameliyat süresi ortalama 20 dakikadır.
Ameliyat sırasında hiç bir ağrı duyulmaz.
Ameliyat sonrası 2 gün ağrıyı azaltmak için ve iyileşmeyi tamamlamak için göz kapalı tutulur.
Hasta 3.gün standart hayatına devam edebilir.
DİKİŞSİZ GÖZ ETİ AMELİYATI NEDİR?
Göz eti ameliyatı uygulanırken saydam kornea dokusu temizlenip limbal kök hücre otogreft ile yama yapılırken; yama dokusu özel kendinden düşebilen dikişler ile yerine sabitlenir. Ancak dikişler ameliyat sonrasında batma-ağrı gibi şikayetlere neden olur. Dikişsiz olarak uygulanan teknikte, alınan göz eti yerine limbal kök hücre otogreft yama konulurken bu uygulama doku yapıştırıcısı ile sağlanır. Doku yapıştırıcısının dikişe göre maliyeti daha fazla ancak ameliyat sonrası konforu çok daha fazla olan bir uygulama şeklidir.