Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

GÖZ TANSİYONU (GLOKOM)

GLOKOM NEDİR?

Glokom; diğer adıyla “Karasu Hastalığı” olarak adlandırılan Göz tansiyonu; göz içi basıncının yükselmesi ve bunun sonucunda oluşan göz siniri harabiyeti ve kaybı şeklinde tanımlanabilir.

Gözümüzün içerisinde üretilen ‘Aköz’ denilen sıvının normal şartlarda göz dışına bazı kanallar yardımıyla atılması gerekir. Rutin hayatımızda hiç farkına bile varmadığımız bu üretim ve dışa atılım sürecinde eğer dışa atılım yeterince oluşmaz ise, göz içinde biriken sıvının göz içi basıncını arttırması ile glokom hastalığı oluşmaktadır. Artan göz içi basıncı da optik sinir olarak da bilinen görme sinirine baskı yaparak sinire zarar vererek, sinirin geriye dönüşümsüz olarak tahrip olmasına neden olur. Görme kaybı oluştuktan sonra sinir fonksiyonlarında geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir.

GLOKOM RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Ailede göz tansiyonu hikayesi (Genetik yatkınlık)

İleri yaş

Sigara kullanımı

Şeker hastalığı

Miyopi (uzağı net görememe) kırma kusuru

Uzun dönem kortizon tedavisi alma (özellikle damla formunda)

Göze travma geçirme hikayesi

Migren hastalığı

GÖZ TANSİYONUNUN BELİRTİLERİ

Üzücü olan glokom hastalığının erken evrelerinde HİÇBİR BELİRTİ VE BULGU VERMEZ.

Hastalar baş ağrısı, göz çevresinde ağrı, geçici görme bulanıklığı, ışıkların etrafında halkalar gördüğünü bildirmektedirler.

Gözde sertlik hissi, sadece göze bastırınca olan ağrı gibi şikâyetler de olabilir.

‘’Açı kapanması glokomu’’ denilen glokom tipinde ağrılı ve kırmızı gözle beraber dayanılmaz baş ağrısı ve kusma görülebilir.

Diğer bir alt grup olan doğumsal glokomda ise gözlerde büyüme, gözler arasında boyut farkı ve göz bebeklerinde beyazlama aile tarafından fark edilebilir.

GÖZ TANSİYONUNUN İLAÇLA TEDAVİSİ

Glokom hastalığı, her gün kullanılan göz damlaları ile kontrol edilir. Bu tedaviler, göz içi basıncını düşürmek için gözün ürettiği aköz humor sıvısı miktarını azaltır, ya da boşaltımını arttırarak göz sıvısının dışa akımını artırır.

Hiçbir zaman doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı değiştirmeyiniz veya ilaç kullanmayı bırakmayınız. Günlük kullanımda etkisini gösteren ilaçlar kesildiği zaman hemen yükselen göz içi basıncı sinir hasarına neden olabilir.

GÖZ TANSİYONUNUN LAZER İLE TEDAVİSİ

Göz tansiyonu tedavisinde lazer ışını, açı kapanmalı akut glokom krizi tedavisinde ve diğer gözün glokom krizine girmesinin engellenmesinde kullanılır.

Farklı bir lazer tipi ise; kronik glokom hastalarında, göz içinde yapılan sıvının dışa akışını kolaylaştırmak için dışa akım kanallarına uygulanır. Genişletilen dışa akım kanalları sayesinde göz içi basıncı düşürülür.

Lazerin glokomda diğer bir kullanım alanı ise gözün dış kısmından yani beyaz kısım olan skleraya olan uygulama şeklidir. Bu uygulamada amaç, gözün iç kısmında bulunan ve göz suyunu üreten bölgenin tahrip edilerek göz suyu üretiminin azaltılmasıdır. 

GÖZ TANSİYONUNUN CERRAHİ TEDAVİSİ

 İlaç veya lazer tedavisine kullanılmasına rağmen eğer göz tansiyonu düşmüyor ve hastalıkta ilerleme devam ederek sinir hasarı devem ediyorsa; uygulanacak tedavi yöntemi artık ameliyattır.

Glokom için uygulanabilen ameliyat yöntemleri;

Trabekülektomi

Göz içinden yeterince dışarıya boşaltılamayan sıvının göz küresi dışına çıkabileceği yeni ince bir kanalın oluşturulduğu ameliyattır. Hastada katarakt mevcut ise aynı seansta katarakt ameliyatı da yapılabilmektedir.

Tüp İmplantasyonu

Seton ya da tüp ameliyatı denen yöntemde, çoğunlukla tercih ettiğimiz Ahmed Glokom Valvi denen ve göz içerisine yerleştirilen silikon yapıdaki tüp kısmı ile göz küresi dışına yerleştirilen rezervuar kısmından oluşan özel yapıda implantlar vardır. Özel dizayna sahip bu implantlar ile göz içi basıncı sabit değerlerde tutulabilmektedir.

Siklodestrüktif İşlemler

Glokom cerrahisindeki diğer bir yol da göz suyunun yapımının azaltan halk arasında ‘Dondurma’ tedavisi denen ve göz içi sıvı üreten hücreleri tahrip ederek göz içi basıncı düşürme işlemidir.

YALANCI GÖZ TANSİYON YÜKSEKLİĞİ

Gözümüzün en ön kısmı olan kornea tabakasının ortalama kalınlığı 540  mikron (1mm = 1000 mikron)  civarındadır. Kornea kalınlığı fazla olan hastalarda, göz tansiyonu ölçümü, yalancı yükseklik olarak normal değerinin üzerinde ölçülür.

Ya da bunu tam tersi olarak kornea kalınlığı 540 mikrondan düşük olan hastalarda göz tansiyonu olduğundan düşük çıkabilir ve hasta glokom hastası olduğu halde saptanması zor olabilir.

  

GÖZ TANSİYON HASTASI MIYIM?

Hastalarımız eğer yukarıda sayılan risk faktörlerini içeriyor ve kendilerinde glokom belirtilerinden bir veya birkaçının olduğunu düşünüyorsa göz kliniğine başvurmalıdır.

Başvurduğu klinikte;

  1. Göz içi basıncı ölçümü
  2. Kornea kalınlığı (pakimetri) ölçümü
  3. Bilgisayarlı görme alanı testi
  4. Optik kohorent tomografi ile göz sinir kalınlık ölçümü ve sinir anatomisinin incelenmesi testleri yapılarak Glokom Hastalığının varlığı saptanabilmektedir.