Göz kapaklarından kaynaklanan tümör ve lezyonların birçoğu göz kapaklarındaki ter ve yağ bezlerinden, kirpik köklerinden ve cilt yapılarından kaynaklanan iyi huylu oluşumlar olması sevindiricidir.
Göz Kapağı Kanserlerinin Tipleri Nelerdir?
Bazal Hücreli Karsinom
Göz kapağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’ ı oluşturur. (cilt kanseri). Güneşten kaynaklanan zararlı UV ışığının cilt üzerindeki kanserojen etkisi sonucu meydana gelir. Basal Hücreli Karsinom, kötü sınırlı, dokunulduğunda kanayabilen, zamanla ülsere olan, iyileşmeyen yaralar gibidir. Zaman içerisinde büyüyüp derinleşerek gözkapaklarını, gözün komşu yapılarını ve hatta gözün kendisini zedeleyebilirler.
Skuamöz Hücreli Karsinom
Agresif seyreder ve süratle etrafındaki dokulara yayılabilir. “Aktinik keratoz” adı verilen prekanseröz bir formda başlar. Bu halinde yüzeyde iyileşmeyen pullu kırmızı bir leke gibi izlenir.
Sebase Karsinom
Gözyaşı salgısının en dış yağlı tabakasını salgılayan Meibomian bezlerinden kaynaklanır. Nispeten agresif bir tür olan bu kanser daha çok üst kapaklarda görülür.
Melanoma
Kahverengi veya soluk renkli bir kitle olarak başlayıp tedavi edilmezse kan dolaşımı ile vücudun diğer bölgelerine yayılım gösterir.
Göz Kapağı Kanserlerinde Tedavi
Göz kapaklarındaki tümör, lezyon ve kanserlerin tedavisi genel olarak cerrahidir. Lezyonun biyopsisi yapılıp hızlı bir şekilde cerrahisi planlanmalıdır. Uygulanacak yöntem tümör veya kanserin lokalizasyonuna, büyüklüğüne, tipine göre değişkenlik gösterir.
Oldukça küçük göz kapağı veya gözün çevre yapılarına zarar vermeyecek lokalizasyonda muhtemel iyi huylu bir tümör lokal anestezi ile ufak bir müdahale ile cerrahi olarak alınabilirken, göz etrafı önemli dokularla komşu, nispeten büyük, agresif bir kanser türü için daha kapsamlı bir yaklaşım gerekir. Kullanılacak metot ne olursa olsun tamirat sonrasında kanserli dokunun tamamen alınmış olması ve estetik ve fonksiyonel açıdan kabul edilebilir bir rekonstrüksiyon önemlidir.