Göz kaybı hasta için ve yakınları için endişe verici olduğu kadar gelecek ile ilgili de kaygı yaratan bir durumdur. Kazalar, travmalar, göz içi veya etrafındaki tümörler sonucunda meydana gelen hasarlar sonucunda göz kaybı meydana gelebilmektedir.
Göz kaybı meydana gelen hastamızda depresyon, kendine güven kaybı, insan ilişkilerinde zorlanma ve utanç, göz temasından kaçınma gibi durumlar görülebilir. Tek göz ile yaşama devam eden hastamızda, görme alanında ve derinlik hissindeki değişikliklere adaptasyon süresi gerektiren zor bir dönem vardır.
Gözü ve anatomik yapıları korumaya yönelik tüm önlemlere rağmen gözün alınması zaruri hale geldiği zaman, hastanın normal yaşamına dönüşünü en hızlı şekilde sağlayacak protez göz cerrahisi gerekli olmaktadır.
Gözün Alınması Gereken Durumlar
Kötü huylu tümörler (göz içi malign melanoma, retinoblastoma)
Medikal tedavisi mümkün olmayan enfeksiyonlar
Görmeyi kaybetmiş son dönem glokom (göz tansiyonu) hastaları
Görmeyi kaybetmiş ve ağrı kesicilere cevap vermeyen aşırı ağrı yapan bir göz
Ciddi travmalar (özellikle delici, kesici aletlerle kirli travmalar)
Gözün ve göz yuvasının küçüldüğü durumlar.
Gözün Cerrahi ile Alınması
Uygulanan yöntemler temel olarak ikiye ayrılmaktadır.
Enükleasyon adını verdiğimiz ilk yöntemde göz küresi olduğu gibi çıkarılmakta ve gözün içerisinde yer aldığı orbita dediğimiz boşluk birtakım implantlarla doldurularak eksik hacim yerine konulmaktadır. İyileşmeyi takiben uygun protez uygulanması yapılır.
Evisserasyon dediğimiz ikinci yöntem bir parça daha kompleks olmakla beraber normal anatomiyi daha iyi koruduğundan kliniğimizde öncelikle uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde hastaların göz küresi korunarak esas olarak problemli olan dokular temizlenmekte, gözün kendisinin içi uygun implantlarla doldurularak protez için bölge hazırlanmaktadır. Yine doku iyileşmesini takiben uygun protez uygulanması yapılır.
Operasyonlar seçilecek yöntem ne olursa olsun hastalarımıza genel anestezi altında ve ameliyathane şartlarında cerrahi müdahale yapılmaktadır. Operasyon sonrası topikal tedaviler (göz damlası, merhem gibi) kullanılmaktadır. Operasyon sonrası ilk birkaç gün baş ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler olabilir, operasyon bölgesinde şişlik, morluk ve ağrı da olabilir fakat tüm bu sıkıntılar genelde oral ağrı kesicilerle kontrol altında tutulabilir.
Cerrahiden ortalama 6 hafta sonra yuvaya uygun Protez uygulaması yapılabilmektedir.
Göz protezleri vücuda uyumlu malzemelerden ve hastanın protez için hazırlanan dokusuna tam bir bütünlük içinde uyacak şekilde üretildiğinden ağrı yapmazlar. Diğer göz ile uyumlu olduğundan hastalarımız; estetik olarak doğal görünümden dolayı mutlu, huzurlu, özgüvenli ve göz teması kurabilecek şekilde hayata devam edebilmektedirler.