Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı (Makula Dejenerasyonu) Nedir?

Sarı nokta hastalığı; merkezi görmeden sorumlu olan, insanların yüzünü tanımamızı sağlayan, TV seyretmemizi, saate baktığımızda hassas görüntüyü sağlayan retina kısmıdır.

Sarı Nokta Hastalığı kimlerde görülür?

Sarı nokta hastalıklarında hastalarımızın yakınmaları;

  • Görme azalması
  • Cisimleri, çizgileri veya masayı eğri, yamuk, kırık görme
  • Göz önünde karartılar / siyahlıklar
  • Görme kalitesinde bozulma
  • Renk görmede bozukluklar
  • Baktığı yeri görememe
  • 50 yaşından sonra oldukça sık görülen sarı nokta hastalık için risk faktörleri
  • Yaşın ilerlemesi
  • Travma
  • Sigara içiyor olmak
  • Güneş altında çalışıyor olmak
  • Hipertansiyon, kan yağ seviye yüksekliği ve şişmanlık

Sarı Nokta Hastalığın farklı tipleri var mıdır?

Sarı nokta hastalıkları iki tipte incelenmektedir. Bunlar KURU VE YAŞ TİP olmak üzere ikiye ayrılır. KURU TİP oransal olarak %90 kısmını oluşturur, ilerleme hızı yavaştır ve bazı ağızdan alınan ilaçlarla ilerleme hızı yavaşlatılabilmektedir. İkinci tip YAŞ TİP ilerleme çok hızlı olabilmektedir ve yeni oluşan damarlar nedeniyle kanama, sinir dokusunda bozulmaya neden olur. Görme eyleminizi hızlı ve kalıcı olarak bozabilmektedir.

Sarı Nokta Hastalığında Amsler Grid Testi

Bu test, rutin bir göz muayenesinin karşılığı değildir. Fakat sarı nokta hastalık için erken belirtilerini kendi kendinize uygulayarak tespit etmenizi sağlayacak bir şemadır. Uzmanlar tarafından 40 yaş üzeri herkesin bu testi uygulaması tavsiye edilmektedir.

Amsler Grid Testi nasıl yapılabilir?

Okumak için her zaman kullandığınız gözlük ya da kontakt lens varsa takınız.

Şemayı iyi aydınlatılmış bir odada, yüzünüzden yaklaşık olarak 30 – 40 cm ileride ve sabit şekilde tutunuz.

Bir gözünüzü elinizle kapatınız. Açık olan gözünüz ile ortadaki noktaya odaklanınız. Görsel bulunan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinizi kontrol edin.

Diğer gözünüzü de ile aynı şekilde test edebilirsiniz.

Çizgilerde şemada olduğu gibi dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız ya da köşeleri göremiyorsanız sizde sarı nokta hastalığı belirtilerine sahip olabilirsiniz.

Bu gibi belirtilere sahip olduğunuzu fark ettiğiniz an retina hastalıkları ile ilgilenen göz hekimine başvurmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Amsler Grid Testinin Uygulama Şekli

  • Normalde okumak için kullandığınız gözlük ya da kontakt lens varsa takınız.
  • Yukarıda görülen şemayı iyi aydınlatılmış bir odada, yüzünüzden yaklaşık 30 – 40 cm ileride, sabit şekilde tutunuz.
  • Bir gözünüzü elinizle kapatınız ve açık olan gözünüz ile ortadaki noktaya odaklanınız. Şemada yer alan büyük karenin her 4 köşesini de görüp görmediğinize dikkat ediniz.
  • Diğer gözünüzü de aynı şekilde test ediniz.
  • Çizgilerde  aşağıdaki şemada olduğu gibi dalgalanma, kırılma, bulanıklık görüyorsanız ya da köşeleri göremiyorsanız sizde sarı nokta hastalığı belirtileri olabilir.

Bu durumda en kısa zamanda retina hastalıkları uzmanı bir göz hekimine başvurmak gerekir.

Normal Retina                       Kuru Tip                                       Yaş Tip

Kuru Tip Sarı Nokta Hastalık için tedaviye nasıl başlanmalı?

Sarı nokta hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Ancak erken tespit edilebilirse Omega-3, vitamin ve antioksidan gibi takviyelerle kuru tip hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Sağlıklı beslenerek; yeşil sebzeler ve balık tüketmek kuru tip sarı nokta hastalığına iyileştirici etkisi olduğu fark edilmiştir.

Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığının tedavisi nedir?

Yaş tip tedavisi için ise en sık uygulanan yöntem göz içine ilaç enjeksiyonudur. Göz içine enjekte edilen ilaç ile anormal damar oluşumu küçültülür ve damar geçirgenliği azaltılmaktadır. Bu işlem ile kanama ya da sıvı birikimi gibi istenmeyen durumlar engellenerek retinanın daha fazla hasar alması önlenmiş olur. Göz içine enjekte edilen ilaç ise bir süre sonra kendi kendine temizlenerek etkinliğini bitirecektir. Hastaya düşen en önemli sorumluluk ise düzenli kontrollerine gelerek hastalığın tekrarlanmamasına yardımcı olmaktır.

SARI NOKTA HASTALIĞINDA GÖZ İÇİ MERCEKLER

Sarı nokta hastalığı olan kişiler; insanların yüzünü seçememekten, baktıkları yerleri görememekten şikâyet ederler.

Makrovizyon veya sarı nokta merceği olarak isimlendirilen göz içi özel mercek tedavi seçeneği sarı nokta hastalık tedavisinde uygulanmaktadır. Hastalanmış olan sarı noktanın dışındaki mercek (sarı nokta merceği ve makrovizyon) görüntü mercek ile büyütülerek teleskobik etki oluşturulduktan sonra sarı noktanın dışına yönlendirir.

Makrovizyon ameliyatının en önemli özelliği ve bir o kadar da konfor sağlayan diğer yanı uygun gözlerde katarakt ameliyatı ile birlikte uygulanabileceği gibi, katarakt ameliyatı geçirmiş gözlere de çok kısa bir işlemle uygulanabilmesidir.

SARI NOKTA HASTALIĞINDA GÖZ İÇİ İĞNELER

Sarı nokta hastalığında tedavinin başarısını etkileyen en önemli nokta ise; hekim olarak yapılan muayene ve incelemeler sonucunda doğru hastaya doğru tedavinin tespiti yapılarak tedavi süreci ve şeklinin belirlemesidir.

Kuru tip teşhisi konulduktan sonra anti-oksidan A, C, E vitaminleri, lutein ve çinko gibi koruyucu gibi tedaviler tercih edilmelidir. Hastamız eğer sigara içiyorsa bırakması istenir. Güneş için filtreli güneş gözlüğü takılması önerilir. Diğer bir tip ise yaş tipi göz içine iğne tedavisi, fotodinamik tedavi şekli uygulanmaktadır.

Göz içi iğne tedavisi; ameliyathane şartlarında anestezik damla ile uyuşturularak yapılmaktadır. Yapılan uygulama sırasında hastamız herhangi bir ağrı hissetmez.

Sarı nokta oluşumuna bağlı olarak görmeyi tehdit eden yeni damar oluşumlarını kapatmaya ve sinirin fonksiyonunu korumaya yönelik iğneler yapılır. Yapılan ameliyat sonrasında aynı gün hastaneden çıkış yapılabilir ve poliklinik kontrolleri ile tedavinin süreci takip edilir.

Kareli Kağıt Testi  (Amsler Grid) nedir?

Bu test rutin bir göz muayenesinin karşılığı değildir. Sarı nokta hastalığının erken belirtileri için kendi kendinize tespit edebileceğiniz bir şemadır. Araştırmalara göre 40 yaş üzeri herkesin bu testi uygulaması tavsiye edilmektedir.

Kimler göz doktoruna başvurmalıdır?

50 yaş üzerinde ve yukarıda belirttiğim şikâyetlere sahip olan herkes en kısa sürede göz doktoruna başvurmalıdır. Ailede sarı nokta hastalığı öyküsü bulunan ve tütün gibi ürünleri tüketen kişilerin erken yaşta da olsa göz muayenesi olmaları gerektiğini vurgulamakta fayda var.