Göz kapağı estetiği, tıbbi adıyla blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarına müdahale edilen cerrahi işlemdir. Daha detaylı izah edilecek olursa göz çevresi dokularının gerdirilerek sarkmış deri, fazla yağ ile kas dokusunun çıkarıldığı uygulamadır. Bu ameliyatlar sayesinde göz çevresinde oluşan torbalanmalar, morluklar ve kırışıklıklar giderilmektedir.
Yaşın ilerlemesi ve yer çekiminin de etkisiyle ciltte oluşan sarkmalar, göz kapaklarında torbalanma, ciltte bollaşma, renk değişikliği, gevşeme ve kırışıklıklar gibi bulguları beraberinde getirir. Sarkık göz kapağı, gözlerin etrafında daha yaşlı, kırışık, sarkan bir görünüm oluşturur. Bunların yanında görme alanının üst ve dış kısımlarını sınırlandırır. Görüş alanını da daraltır.
Yaşlanmaya bağlı olarak göz kapaklarında estetiğine ihtiyaç duyulduğu gibi bazen kalıtsal olarak daha genç yaşlarda ya da gözlerin fazla yorulmasına bağlı olarak göz altı torbalanmaları olabilir, üst göz kapakları bollaşabilir. Bu şikayetlerin hepsi göz kapağı estetiği ameliyatlarıyla kontrol altına alınabilir. Bireylerde alt göz kapağında kırışıklıklar ve sarkmalar oluşabilir. Bu şikayetler gözaltı torbalarıyla birleştiğinde kişiye yorgun ve çökmüş bir görüntü verir.
Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği yer olmakla beraber en fazla dikkat çektiği yerdir. Göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda kaçınılmaz olur.
İnsan cildi elastik bir yapıya sahiptir. Yaş ilerledikçe ciltteki elastikiyet kademe kademe azalır. İnsan vücudunda yüzde ortaya çıkan elastikiyet kaybında deri fazlalığı ilk olarak göz kapaklarında oluşur. Bu yüzden yaşlanma belirtileri ilk olarak göz kapaklarında görülür.
Cildin yaşlanma sürecini hızlandıran faktörler; uyku düzensizliği, güneş ışınlarına fazla maruz kalma, hava kirliliği, aşırı sigara ve alkol tüketimi. Bu süreçlerden etkilenmiş olan göz kapaklarına blefaroplasti ameliyatları sayesinde olması gereken görünüm sağlanabilir.
Üst göz kapağı düşüklüğü belirtileri deri sarkması, bollaşmasıdır. Bunlar üst göz kapağı düşüklüğüne neden olur. Yer çekiminin de etkisiyle göz kapakları göz çevresini fazlasıyla örtebilir. Bazen bu durum görmeyi engelleyecek kadar fazla olabilmektedir. Estetik kaygıdan bağımsız oluşabilecek böyle bir durumda görme fonksiyonunu doğrudan etkilediğinden tedavi edilmesi şarttır.
*Göz etrafında kazayağı çizgileri
*Gözaltlarında renk değişimi, gözaltlarında torbalanma
*Yorgun bir yüz ifadesinin ortaya çıkması
*Üst göz kapağında sarkmalar, düşüklükler ve kırışıklıklar
Lokal anestezi yapmayı tercih ediğimiz bu ameliyatlar genel anestezi altında da yapılabilir. Üst göz kapağı ameliyatı süresi 45 dakika – 1 saati arasıdır. Ameliyattan önce çıkarılacak deri ve kas miktarına yapılan çizim ile karar verilir.
Üst göz kapağı estetiğinde öncelikle göz kapağındaki deri alınır. Cilt altında bulunan orbikuler kasın gevşemiş olan kısımları alınır ve hemen altında bulunan septum denen zar açılarak yağ dokusuna ulaşılır. Ardından uygun miktarda yağ dokusu temizlenir. Gereğinden fazla yağ dokusu almamak da çok önemlidir. Gözyaşı bezinde sarkma varsa yukarı asılır. Üst göz kapağı derisi eriyen dikişlerle kapatıldıktan sonra cerrahi işlem sonlandırılır.
Alt göz kapağı estetiğinde ise deri ve kas kaldırılır. İç, orta ve dış taraftaki yağ pakelerine ulaşıldıktan sonra fıtıklaşmış olan yağ pakelerinin bir kısmı alınır. Müdahale sonunca fazla kas ve derinin bir kısmı alınır. Alt göz kapağı derisi eriyen dikişlerle kapatıldıktan sonra cerrahi işlem sonlandırılır.
Ameliyat sonrası ilk günlerde ödem oluşur. Oluşan bu ödem birinci haftanın sonunda giderek azalır, hastalar ikinci hafta sonrasında rahatlıkla normal hayatına devam edebilir.
Göz kapağı cerrahisinden sonra şişlik ve morluklar oluşabilir. Bu morluk ve şişlikler iyileştikçe göz kapaklarının şekli ortaya çıkar. Hastalara iyileşme sürecinde ilaç, merhem reçete edilir. Soğuk kompres ve ilaç tedavisiyle kontrol edilebilen, bildiğimiz bazı şişlik ve morluk gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar ameliyatın bilinen sonuçları olup kişinin günlük yaşantısına engel olmayacak süreçlerdir.
Hastalara ameliyattan bir hafta önce hastanın durumuna, kullandığı ilaçlara göre kan sulandırıcı ve benzeri ilaçları kullanmamaları önerilebilir.
Enfeksiyon kapma riskine karşı önerilen 1 hafta süresince göz makyajı yapılmamalıdır. Güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Göz kapaklarında oluşabilecek ödem ve morluğa soğuk uygulama yapılmalıdır.
Göz kapağı estetiği her yaşta bireyler tarafından yaptırılmaktadır. Bazı insanlarda kaşlar çok düşük olabilir. Kaşların düşük olması üst göz kapağındaki yaşlanmanın daha erken olmasına ve estetik kaygılara sebep olabilir.
Medikal olarak ihtiyacı olan, estetik ya da fonksiyonel nedenlerle her yaşta yaptırmak mümkündür. Ameliyat sonrası soluk, yorgun olan yüz ifadesi yerini daha canlı bir görünüme bırakır.
Göz kapağı estetiği tıbbi adıyla blefaroplasti ameliyatı olmak isteyen bireyler için ihtiyaca göre üst göz kapağına ya da balt göz kapağına müdahale yapılabilir. İhtiyaç ve hekim yönlendirmesine göre ayrı ayrı yapılabileceği gibi her ikisi birlikte de uygulanabilir.
Üst göz kapağı kıvrımında ince bir çizgi dikkat çekebilir. Alt göz kapağında, kirpiklerin altında yine ince, pembe bir çizgi ilk haftalarda görülebilir. Göz kenarında ise daha uzun süreyle devam edebilir. Göz kapağı derisi çok incedir, bu yüzden deride oluşacak izi ayırt etmek oldukça güçtür.
Detaylı bilgilendirme ve fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.