Akıllı mercekler multifokal (iki odaklı) ya da trifokal (üç odaklı) dediğimiz, ameliyat ile göz içine yerleştirilen çok odaklı göz içi lenslerdir.
Halk arasında “akıllı lens” veya ‘’Akıllı Mercek’’ olarak da bilinen bu göz içi lensleri katarakt ameliyatları sırasında uygun hastalarda yıllardır kullanılmaktadır.
Çok odaklı akıllı merceklerin geliştirilmesi ile bu merceklerin kullanılacağı hastalar katarakt ameliyatı sonrası uzak ve yakında gözlük ihtiyaçlarından kurtulabilmekte olup uzak, yakın ve orta mesafede gözlüksüz net bir görüşe kavuşabilmektedirler.
Akıllı lenslerin en önemli özelliği, ara mesafelerde net görüş sağlamasıdır. Bilgisayar kullanım mesafesi, televizyon izleme mesafesi, telefon, tablet kullanma gibi görme kalitesinin en önemli olması gereken mesafelerde net görüş sağlamaktadır.
Akıllı lens ameliyatı sırasında gözün merceği fako yöntemi ile temizlenir ve yerine görmeyi sağlayacak yapay göz içi mercekleri yerleştirilir.
Uygun hastalar için tüm mesafelerin gözlüksüz net görülmesini sağlayan üç odaklı yani trifokal lensler günümüzde sıkça tercih edilir. Lokal anestezi altında yapılabilen bu ameliyatlar 10-15 dakika sürmektedir. Günümüzde modern tekniklerin uygulanmasıyla iğnesiz ve narkozsuz yapılabilmektedir. Hasta ameliyat sonrası aynı gün evine veya iş hayatına dönebilmektedir.
Akıllı Lensler, uzak, yakın, orta mesafeden gelen ışığı tek bir lens ile odaklamaya imkan sağlamaktadır. Akıllı Lensler ile kişinin net görmede sıkıntı yaşadığı mesafelere uygun ayarlama yapmak mümkündür ve ihtiyaca göre özelleştirilebilmektedir.
Böylece birden çok farklı mesafeli gözlük ihtiyacını ortadan kaldırarak bireylere gözlüksüz bir yaşam sunabilmektedir. Akıllı Lens takılan her göz kendi başına hem uzağı hem yakını hem de orta mesafeyi gözlüksüz görebilecektir.
Göz içine yerleştirilen akıllı merceğin kalitesi ve cinsi hastaların operasyon sonrası görme kalitelerini belirleyeceği için uygun mercek seçimi çok önemlidir.
Akıllı lens ameliyatı yapılırken kullanılan yöntem fakoemülsifikasyon yöntemidir. İlk olarak göz, anestezik göz damlası ile uyuşturulur. Bu damlalar sayesinde hastalar ameliyat sırasında herhangi bir ağrı, sızı ve acı hissetmez.
Ameliyat sonrası göz bandajlanır ve hastalar rahatlıkla evlerine gidebilir. Bir gece göz bantlı kalır ve ertesi gün gözden bandaj alınır. Hasta aynı gün görmeye başlar. Hastanın da isteğine göre birkaç gün içerisinde diğer göze de aynı işlemler uygulanarak akıllı lens tedavisi sonlandırılabilmektedir.
Akıllı lensler ömürlüktür ve yıllar geçtikçe deforme olmaz. Kontakt lensler gibi tak – çıkar olayı bulunmamaktadır.
Tedavi tamamlandığında sonrasında denize, havuza girilebilir. Hastada ilerleyen yıllarda katarakt oluşumu meydana gelmez. Tedavi yapıldıktan sonra numaralar geri gelmez, hastanın yaşı ilerledikçe numara ilerlemez. Renk geçişlerini net bir şekilde fark etme olanağı sunar.
Bu lensleri takarken uygulanan ameliyat tekniği dünyada başarı oranı en yüksek olan fakoemülsifikasyon yöntemiyle yapılan katarakt ameliyatıdır. Anestezik damla ile yapılmakta olup ihtiyaç halinde hastalara hafif sakinleştirici uygulanabilmektedir.
Akıllı Lensler, astigmat sorunu olan hastalar için de fayda sağlamakta olup gözlüksüz görüş imkanı sunabilmektedir. Akıllı lenslerin astigmatizmayı düzeltici torik modelleri mevcuttur. Astigmatizması olan hastalarda astigmatizma mutlaka tam düzeltilmelidir. Trifokal Toric denen göz içi mercekler tercih edilmelidir ki hasta gözlüklerden kurtulabilsin.
Yüksek ve kaliteli teknolojiyle tasarlanan akıllı mercekler gündüz görüşünün yanında yüksek kontrast özelliğiyle gece görüşünün de iyi olmasını sağlar. Aynı zamanda ultraviyole filtresiyle görme merkezini ışınlardan korur.
Hastaların, kendilerine reçete edilen göz damlalarını düzenli kullanmaları çok önemlidir. 5 gün süresince göz suyla temas ettirilmemelidir. Hastalar 2-3 içerisinde gün sonra rutin hayatlarına dönebilmektedirler. Ameliyatın ertesi günü hastanın ilk kontrolü hekim tarafından gerçekleştirilir.
Diyabet nedeniyle göz içinde kanama veya sarı noktada ödem olan hastalarda, sarı nokta hastalığı nedeniyle görme merkezinde ödem veya kanama oluşan hastalarda, glokom nedeniyle ileri düzeyde optik sinir hasarı söz konusuysa veya gözde tembellik varsa ve tembellik oranı
% 50’nin üzerinde olan hastalar için akıllı lens uygulanması doğru değildir.
Uzman ekibimiz akıllı lens ameliyatında FDA onaylı göz içi mercekler kullanmaktadır. Akıllı lens ameliyatı sırasında kullanılan malzemeler ABD ve Avrupa’dan ithal edilmektedir.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile tek mesafeyi düzelten mercekler yerine artık hastanın ihtiyacına göre tüm mesafeleri net görmeyi sağlayan mercekler üretilmiştir. Göz bozukluklarının ortadan kaldırılması amacı ile sıklıkla akıllı lens kullanımı ön plana çıkmaktadır.
Araç kullanmak, gazete, kitap okumanın yanı sıra günümüz insanı bilgisayar başında da çok fazla zaman geçirmektedir. Günlük tüm ihtiyaçlarını gözlüksüz sürdürebilme olanağı sunan akıllı lensler sıklıkla tercih edilmekte ve hastaya çok büyük konfor sağlamaktadır.
Kataraktı olmayan, fakat gözlükten kurtulmak isteyen hastalara da refraktif lens değişimi yapılarak akıllı (trifokal) lensler takılabilir. Ancak gözlükten kurtulmak isteyen her hasta için trifokal mercekler uygulanabilir denilemez. Hastanın yaşı, göz yapısı ayrıntılı olarak değerlendirilmeli uygun olup olmadığına hekim karar vermelidir.
Katarakt ameliyatı sırasında gözün bozularak saydamlığını kaybeden sertleşmiş ve görme yetisi azalmış olan mercek fako yöntemi ile temizlenir ve yerine görmeyi sağlayacak yapay göz içi mercekleriyerleştirilir.
Katarakt ameliyatında monofokal (tek odaklı) lens takılan hastaların genellikle ameliyat sonrasında uzak görme için gözlük ihtiyaçları kalmaz, yakın için ise okuma gözlüğüne ihtiyaç duymaktadırlar.
Gözlerde katarakt oluşmaya başladıktan sonra bu süreci geriye döndürecek bir iyileşme maalesef mümkün olmayıp kataraktın bir medikal tedavisi de yoktur. Bu nedenle şikâyetler oluşmaya başladıktan sonra yapılması gereken 10-15 dakikalık lokal anestezi altında yapılabilen operasyonlarla saydamlığını kaybeden merceğin çıkarılarak yerine yapay mercek konulmasıdır.
Akıllı lens fiyatları günümüzde model ve markaya göre değişiklik göstermekle beraber gözünüzün durumuna, kullanılacak olan lense ve uygulanacak olan tedaviye göre değişiklik göstermektedir. Lens fiyatları hastanın göz yapısına ve kullanılacak trifokal göz içi lensin markasına göre değişkenlik göstermektedir. Göz muayeneniz yapıldıktan sonra göz yapınıza uygun trifokal göz içi lensin belirlenmesiyle fiyat belirlenmektedir.
Deneyimli bir cerrahın uyguladığı FDA onaylı trifokal merceklerin kullanıldığı ameliyatlarda, cerrahi maliyetin yarıdan fazlasını göz içi lens ve malzemeler oluşturmaktadır.
Katarakt ameliyatı sonrasında yakını, orta mesafeyi ve uzağı gözlüksüz görmeyi sağlarlar. Araç kullanmak, gazete, kitap okumanın yanı sıra günümüz insanı bilgisayar ve telefon başında da çok fazla zaman geçirmektedir. Günlük rutinleri gözlüksüz sürdürebilme olanağı sunan akılı lensler kişinin hayat kalitesini artırarak konfor sağlamaktadır.
Kullanıcı yorumlarına web sitemizden ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılanmamaktadır.
Akıllı lens uygulamasında her zaman vurgulanan nokta akıllı lens ameliyatına uygun hasta olunmasıdır. Uygun olmayan gözlere takılması durumunda, görme kalitesi düşüklüğü, gece göz kamaşması ortaya çıkabilmektedir.
Uygun olmayan hastaya akıllı lens uygulaması yapıldığında bilinenin aksine ameliyat sonrası kırma kusuru nedeni ile hastaların gözlük takma ihtiyaçları devam edebilir. Doğabilecek ekstra kusur için lazerle ameliyat olmaları gerekebilir.
Dolayısıyla Akıllı Lens için uygun hasta olunması önemli ve titizlikle karar verilmesi gereken bir işlemdir.
40-45 yaşını geçmiş uzak, yakın ve orta mesafede görme sorunu yaşayan ve gözlüklerinden hayat boyu kurtulmak isteyen kişiler bu operasyon için uygun hastalardır. Çok odaklı lens takılan hastalar tüm mesafeleri net görebilmektedirler.
Hipermetrop, miyop ve yaşa bağlı olarak gelişen presbiyopiyi düzeltmek için kullanılırlar.