Üst göz kapağı normal şartlarda gözün renkli tabakasını (iris) yukarıdan 1-2 mm örtecek şekilde durur. Göz kapağı normal yerinden daha aşağıda duruyorsa bu duruma ptozis adı verilir.
Göz Kapaklarında Düşüklüğün Nedenleri Nelerdir?
Yaşın ilerlemesi
Sık ovalama
Doğumsal olarak kapağı kaldıran kasın etkilendiği hastalıklar
Kapakta ağırlık yaparak kapağı aşağı iten durumlar
Göz Kapaklarında Düşüklüğün Belirtileri Nelerdir?
Estetik olarak asimetrik kapak aralıkları
Görme alanında daralma
Devamlı alın kaslarını kullanarak kapağı açmaya çalışmaya bağlı alında kırışıklık ve o bölgede baş ağrısı
Bazen çocuklarda çene yukarı pozisyonu
Göz bebeğinin kapalı olduğu çocukluk yaş grubunda kapalı olan gözde astigmat ve tembellik
Göz Kapak Düşüklüğü Cerrahi Tedavisi nasıl uygulanır?
Operasyon genellikle lokal anestezi altında ve hastane ortamında yapılır. Bebek veya çocuklarda ise genel anestezi kullanmak gerekir. Operasyon için göz kapağı üzerinde kapağın katlandığı cilt kıvrımı kesi yeri olarak kullanılır. Göz kapağını kaldırmak fonksiyonu olan levator kası aponörozu ortaya çıkarılarak boyu kısaltılarak kapağın istenilen yüksekliğe geldiği noktada tekrar kapağa dikilir. Lokal anestezi, kapak seviyesinin ayarlanmasında hastaların yönlendirmesini sağladığı için de tercih sebeplerinden birisidir. Operasyon süresi 1 saatin altındadır ve hastalar aynı gün taburcu edilebilir.
Çocuk yaş grubunda ise eğer kasımızın fonksiyonu zayıf ya da hiç yoksa cerrahi teknik değişiklik gösterir. Kapağı kaldırması için yapay slikon tüpler ya da hastanın bacağından alınacak kas kullanılarak kapak seviyesi ayarlanabilmektedir.