Sıkça adını duyduğumuz retina dekolmanı, ağ tabakasının yapıştığı ve beslendiği arkasındaki damarsı yapıdan ayrılıp kalkması sonucu oluşan bir hastalıktır. Gözün ağ tabakasının beslenmesi bozulduğu için hızlıca tedavi edilmezse görme kaybı ve sinir hasarı kalıcı hale gelebilen bir hastalıktır. Bu yüzden tedavisi acil yapılması gereken hastalıklar arasındadır. Bir çok kişi aşağıdaki belirtilere sahip olurken, muayene olunması gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Bu hastalığın erken tanı öneminin altını çizmek isterim. Çünkü retina dekolmanı ne kadar ileri seviyedeyse ameliyattan sonra başarı şansı o kadar düşüktür. Bu yüzden bulguları fark edince gecikmemek için belirtileri dikkate alarak muayeneyi geciktirmemelisiniz.
Dekolman gelişmeden önce yırtıklar tespit edilirse, lazer ile yırtık çevresine müdahale edilir, hastaya istirahat önerilir ve dekolman gelişiminin önüne geçilmiş olunur. Poliklinik ortamında lazer ile yapılabilen çok kolay bir işlemdir.
Unutmayın ki; erken teşhis oluşabilecek kayıpların önüne geçmektedir. Lazer tedavi aşamasına gelindiğini görmek için retina altına sıvı geçmiş ise ek tedavi protokolleri zorunlu hale gelmiş demektir.
Dekolman gelişen hastalarda tek tedavi seçeneği vitreoretinal cerrahidir. Uygulanan cerrahi yaklaşımlar çeşitlilik göstermektedir. Doğru cerrahi müdahale hayati önem taşımaktadır.
Hedef yırtılmaya sebep olan sıvının retina altında giderilmesi sonrası retinanın yatıştırılması ve yırtıkların lazer ile kalıcı olarak kapatılmasıdır. Göz içine gaz verilerek yırtıkların kapatılması ve retina altı sıvının vücut tarafından emilmesi beklenir.
Ardından yırtık çevresine lazer veya kriyo tedavi yapılır. Erken fark edilmiş, yırtığın üst yarıda olduğu ve yırtığın sayısının az olduğu belli olgularda uygulanabilir. Çökertme ameliyatı göz içine girilmeden dışarıdan silikon bir bant ile göze baskı yaparak çökertilmek sureti ile yırtığın kapanması sağlanmaktadır.
Ardından yırtıkların kalıcı yapışmasını sağlayacak lazer veya kriyoterapi yapılmaktadır. Göz içine girilmemesi ve göz içi yapıların korunmasını sağlamaktadır. Fakat ilerlemiş olgularda yapılması uygun olmayabilir.
Vitrektomi ameliyatı, retina dekolmanı tedavisinde günümüzde en sık kullanılan yöntemidir. Ameliyatta göze çok küçük delikler açılarak göz içerisine girilir ve göz içini dolduran vitreus jeli dakikada 10.000 kadar kesi yapan cihazlar yardımıyla temizlenir. Çekintiler ve yırtıklar izlendiği için retinada gerekli tedaviler uygulanabilir.
Retina altındaki sıvı emilerek dekolman giderilir. Ameliyat sonunda göz içine gaz veya silikon verilir. Gerekli lazer tedavileri ameliyat esnasında göz içerisindeyken yapılabilir.